PENGENDALI MAKANAN

 

Nama:Muhamad Syauqi Bin Shahrunizam
Kelas:DPIH 4B
Kad Matriks:DPH201924474
(Semester 4)


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh terlebih dahulu saya bersyukur kepada Allah kerana dengan limpah kurnianya saya dapat menyiapkan projek akhir ini dalam tempoh masa yang telah ditetapkan. Terima Kasih juga kepada pensyarah Sir Irham dan rakan - rakan saya yang memberi idea serta memberikan saya maklumat berkatan projek akhir ini.


Dihalaman ini saya dan rakan saya menerangkan tentang pengendalian makanan hingga Kebersihan Diri Pengendali & Pelawat di MuslimBrownies Enterprise


3.0 PENGENDALI MAKANAN

Pemeriksaan Kesihatan di MuslimBrownies Enterprise.


3.1.1  OBJEKTIF

 Untuk memastikan individu yang terlibat dalam aktiviti pemprosesan

makanan bebas dari sebarang bawaan penyakit yang boleh

menyumbang kepada pencemaran makanan.


3.1.2 SKOP

 Semua pekerja dan pelawat di MuslimBrownies Enterprise.

 

3.1.3 TANGGUNGJAWAB

 Pegawai QA/QC dan Semua pekerja di MuslimBrownies Enterprise

 

PROSEDUR

1. Pemeriksaan status kesihatan pengendali makanan dilakukan

oleh Pegawai Perubatan di hospital, Pejabat Kesihatan Daerah

serta Klinik-klinik yang diiktiraf oleh kerajaan.


2.Rekod Pemeriksaan Kesihatan disimpan dengan baik di premis

dan memastikan ianya sentiasa sah.


3.Pastikan pengendali makanan memaklumkan kepada pegawai

atasan berkaitan sebarang tanda berikut seperti Sakit perut, muntah dan cirit birit.

Pengendali makanan yang dikenalpasti dijangkiti penyakit

berjangkit perlu melaporkan kepada pihak pengurusan

mengikut prosedur yang ditetapkan.


3.2  Suntikan Vaksin Anti Tifoid







Kredit Kepada : Najwa Hamidi

Link Video:https://www.youtube.com/watch?v=ojxtd0QKyYE


3.2.1 OBJEKTIF

Untuk mengelakkan pencemaran silang di MuslimBrownies Enterprise


3.2.2 SKOP

Semua pekerja dan pelawat di MuslimBrownies Enterprise

 

 3.2.3 TANGGUNGJAWAB

 Pegawai QA/QC dan Semua pekerja

 

3.2.4 PROSEDUR

Semua pengendali makanan hendaklah mendapatkan Suntikan anti

tifoid setiap tiga tahun sekali dan rekod berkaitan disimpan dalam Fail

Pemeriksaan Kesihatan Anggota.

 

3.2.5 REKOD

Senarai pekerja bagi suntikan anti tifoid


4.0  Amalan Pengendali

4.1 Am

OBJEKTIF

Untuk mengelakkan pencemaran silang yang akan berlaku pada kedai muslim brownies

 

SKOP

Semua pekerja dan pelawat di MuslimBrownies Enterprise

 

PROSEDUR



4.2 Kebersihan Diri Pengendali & Pelawat


OBJEKTIF

Untuk mengelakkan pencemaran silang


SKOP

Semua pekerja dan pelawat


TANGGUNGJAWAB

Pegawai QA/QC dan  Semua pekerja


 PROSEDUR

1. Pakaian bersih yang sesuai dan memakai pakaian pelindung

luar/apron yang sesuai warna cerah dan Memakai penutup kepala/penutup rambut.


2. Memakai penutup mulut dan Memakai sarung tangan ketika berada di tempat kerja.


3. Tidak memakai barang kemas dan aksesori ketika bekerja.


4. Pastikan kuku bersih, pendek dan tiada penggunaan pengilat kuku.


5. Tiada luka /kudis terbuka dan dirawat dengan baik.


6. Pastikan tidak menggunakan pewangi dan penggunaan losyen

  di dalam kawasan penyediaan makanan.


7. Pastikan janggut dan misai pendek dijaga rapi.

 Dilarang memakai nametag (menggunakan tanda nama yang

 bersulam / berjahit pada pakaian).


8. Dilarang memakai tudung bermanik dan pastikan Pakaian Seragam



Comments

Popular posts from this blog

PROFIL SYARIKAT DAN POLISI PENGURUSAN KESELAMATAN MAKANAN

KAWALAN PENGANGKUTAN DAN PEREDARAN