PENGENDALI MAKANAN
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh terlebih dahulu saya bersyukur kepada Allah kerana dengan limpah kurnianya saya dapat menyiapkan projek akhir ini dalam tempoh masa yang telah ditetapkan. Terima Kasih juga kepada pensyarah Sir Irham dan rakan - rakan saya yang memberi idea serta memberikan saya maklumat berkatan projek akhir ini.
Dihalaman ini saya dan rakan saya menerangkan tentang pengendalian makanan hingga Kebersihan Diri Pengendali & Pelawat di MuslimBrownies Enterprise
3.0 PENGENDALI MAKANAN
Pemeriksaan Kesihatan di MuslimBrownies Enterprise.
3.1.1 OBJEKTIF
Untuk memastikan individu yang terlibat dalam aktiviti pemprosesan
makanan bebas dari sebarang bawaan penyakit yang boleh
menyumbang kepada pencemaran makanan.
3.1.2 SKOP
Semua pekerja dan pelawat di MuslimBrownies Enterprise.
3.1.3 TANGGUNGJAWAB
Pegawai QA/QC dan Semua pekerja di MuslimBrownies Enterprise
PROSEDUR
1. Pemeriksaan status kesihatan pengendali makanan dilakukan
oleh Pegawai Perubatan di hospital, Pejabat Kesihatan Daerah
serta Klinik-klinik yang diiktiraf oleh kerajaan.
2.Rekod Pemeriksaan Kesihatan disimpan dengan baik di premis
dan memastikan ianya sentiasa sah.
3.Pastikan pengendali makanan memaklumkan kepada pegawai
atasan berkaitan sebarang tanda berikut seperti Sakit perut, muntah dan cirit birit.
Pengendali makanan yang dikenalpasti dijangkiti penyakit
berjangkit perlu melaporkan kepada pihak pengurusan
mengikut prosedur yang ditetapkan.
3.2 Suntikan Vaksin Anti Tifoid
3.2.1 OBJEKTIF
Untuk mengelakkan pencemaran silang di MuslimBrownies Enterprise
3.2.2 SKOP
Semua pekerja dan pelawat
3.2.3 TANGGUNGJAWAB
Pegawai QA/QC dan Semua pekerja
3.2.4 PROSEDUR
Semua pengendali makanan hendaklah mendapatkan Suntikan anti
tifoid setiap tiga tahun sekali dan rekod berkaitan disimpan dalam Fail
Pemeriksaan Kesihatan Anggota.
3.2.5 REKOD
Senarai pekerja bagi suntikan anti tifoid
4.0 Amalan Pengendali
4.1 Am
OBJEKTIF
Untuk mengelakkan pencemaran silang yang akan berlaku pada kedai muslim brownies
SKOP
Semua pekerja dan pelawat
PROSEDUR
4.2 Kebersihan Diri Pengendali & Pelawat
OBJEKTIF
Untuk mengelakkan pencemaran silang
SKOP
Semua pekerja dan pelawat
TANGGUNGJAWAB
Pegawai QA/QC dan Semua pekerja
PROSEDUR
1. Pakaian bersih yang sesuai dan memakai pakaian pelindung
luar/apron yang sesuai warna cerah dan Memakai penutup kepala/penutup rambut.
2. Memakai penutup mulut dan Memakai sarung tangan ketika berada di tempat kerja.
3. Tidak memakai barang kemas dan aksesori ketika bekerja.
4. Pastikan kuku bersih, pendek dan tiada penggunaan pengilat kuku.
5. Tiada luka /kudis terbuka dan dirawat dengan baik.
6. Pastikan tidak menggunakan pewangi dan penggunaan losyen
di dalam kawasan penyediaan makanan.
7. Pastikan janggut dan misai pendek dijaga rapi.
Dilarang memakai nametag (menggunakan tanda nama yang
bersulam / berjahit pada pakaian).
8. Dilarang memakai tudung bermanik dan pastikan Pakaian Seragam
Comments
Post a Comment