KAWALAN OPERASI
Muhammad Nur Bin Mukhtar
DPIH 4B
DPH201924450
Program Pengurusan Industri Halal
( semester 4 )
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Di laman blogspot ini , saya bersama rakan sekumpulan akan membentangkan secara keseluruhan tentang produksi syarikat makanan kami iaitu MuslimBrownies di mana yang megeluarkan makanan iaitu kek brownies.
Seterusnya , di laman "posting" ini pula saya akan menunjukkan tentang kawalan operasi yang dilakukan di syarikat kami untuk memastikan kualiti produk kami sentiasa terjaga.
6.0 Kawalan Bahan Mentah
Gambar diatas merupakan dari sumber ,
Sumber : Slideshare
Link : https://www.slideshare.net/smklbting6/kawalan-inventori-jit-eoq
CONTOH PROSEDUR KAWALAN BAHAN MENTAH
BIL | BAHAN MENTAH | PROSEDUR PENERIMAAN | KAWALAN KAEDAH | KAEDAH VERIFIKASI |
1. |
TEPUNG GANDUM |
Diterima dalam kotak besar |
| Diperiksa secara visual |
2.
|
MENTEGA |
Diterima dalam kotak besar |
Kotak dibalut dengan “bubble wrap” |
Diperiksa secara visual |
3. |
COKLAT MASAKAN |
Diterima dalam kotak kadbod ( kecil ) |
|
Diperiksa secara visual |
4. |
ESEN VANILLA |
Diterima di dalam beg guni |
Tiada guni yang berlubang |
Diperiksa secara visual |
5. |
TELUR |
Diterima dalam kotak besar yang berisi “bubble wrap” |
Telur yang pecah atau rosak akan diasing dan dibuang |
Diperiksa secara visual |
6. |
GULA PERANG |
Diterima dalam kotak kadbod ( kecil ) |
Suhu bilik dan bekas yang tertutup |
Diperiksa secara visual |
Kawalan Penyimpanan Bahan Mentah dan Kimia
6.2 Kawalan Pemprosesan Makanan
6.3 Kawalan Pembungkusan
kawalan penyimpanan produk siap amat digalakkan menggunakan prosedur FIFO iaitu first in 0-first out . Cara ini adalah untuk memastikan segala bahan mentah atau produk akhir sentiasa dalam keadaan rapi , selamat , dan terkawal.
![]() |
contoh logo bahan berkimia |
Comments
Post a Comment